Værd at vide om børsterne

Værd at vide om børsterne

Hårene
De hår, der bruges til at binde børster er enten fra dyr eller plantefibre. Hår fra dyr er smidige og hårdføre og derfor meget anvendelige til børster. Dyrehår skal vaskes, koges og ovntørres før at de kan bruges til at binde børster med.

Hestehår

Bruges til: Hestehår er gode til skånsom, effektiv rengøring og bruges primært til opvaskebørster, afsæbningsbørster, neglebørster,

badebørster, ansigtsmassagebørster, klædebørster, skobørster, støvekoste, fejekoste, m.m.
Hestehalehår har et stort anvendelsesområde og er den hårtype, der bruges mest af. Mankehår er generelt blødere og kortere end halehår, hvorfor vi bruger mest halehår til vores børster.
Generelt for hestehår er at jo kortere hår, der er i børsten, jo stivere bliver den, og lyse børster er blødere end sorte.

Oprindelse: Asien.

 

Gedehår
Det naturlige fedtstof i hårene, lanolin, holder på støvet og virker antistatisk.

Bruges til: Tør rengøring da den holder på støvet og virker antistatisk. Bruges desuden til ansigts-/make-up børster.

Vedligeholdelse: Efter brug skal børsten blot rystes eller børstes rene.
Hvis hårene bliver våde vil de klaske sammen, men vil dog rette sig op efter tørring. For at bevare den antistatiske effekt og evnen til at holde på støvet, skal gedehår vaskes i sæbespåner.

Oprindelse: Asien

 

Svinehår

Særligt velegnet til hårpleje, specielt egnet til krøllet hår. Svinebørster er meget stive og jo kortere hårene klippes, jo stivere bliver børsten.

Bruges til: Hårbørster, klædebørster, afsæbere og neglebørster.

Oprindelse: Asien

 

 

 

Grævlingehår
Hårene er både stive og bløde samtidig, hvilket gør dem meget fleksible og grævlingehår regnes for at være noget af det mest eksklusive hår der findes. Hårene holder exceptionelt godt på vandet og derfor meget velegnet som barberkost, da det giver den bedste skum.

Bruges til: Barbering.

Vedligeholdelse: Barberkosten skal tørres hurtigst muligt og det anbefales derfor at den hænges op med hårene nedad på et stativ straks efter brug.

Oprindelse: Asien

 

Træet
Alle børster er lavet af bøgetræ.

Der kræves ingen vedligeholdelse af træet, men man kan med fordel give det lidt olie, en gang i mellem.
Det er vigtigt, at børster af træ får lov at tørre imellem brug, da træet ellers vil rådne og/eller udvide sig, hvilket kan medføre at børsterne falder ud.

 

 

 

 

Tråden
Vi bruger bronzetråd til at binde børsterne, bronze er den ældste form for legering (sammensmeltning) man kender til. Bronze består af 90 % kobber og 10 % tin og ruster ikke. Den tråd vi bruger er 0.35 mm i diameter. Den fine tråde er meget stærk i strækket, men knækker så snart, der kommer ” en kurre på tråden”.

 

 

 

 

Vedligeholdelse
Vi anbefaler at hænge børsterne op eller sætte dem med hårene opad, så hårene ikke bliver flade. Hvis børste hårene er blevet flade og/eller sammenfiltret, kan man rette dem op ved at frisere dem med en gaffel eller lignende og derefter eventuelt samle dem med en elastik og lade dem stå et stykke tid. Hvis børste hårene er blevet meget fedtede kan man skylle dem over med kogende vand – eventuelt lægge børsterne i blød i noget sæbevand. Hårene kan sagtens tåle at komme i opvaskemaskinen, men vær opmærksom på at det vil tørre træet ud